Hvordan lage sikre passord?
Publisert: 28.09.2022
Det er to store feil de fleste av oss gjør når det kommer til å lage passord. Men hva er fellene du kan gå i og hvordan lager man et sikkert passord?
Passordfellene du må unngå
Den første feilen mange gjør er å lage for enkle passord. Bruker du et passord som er enkelt å gjette, blir det som å gjemme husnøkkelen under dørmatta. Du har låst, men det er enkelt å komme seg inn.
Den andre feilen er at vi bruker passordene om og om igjen. Dersom du benytter samme e-postadresse og passord flere steder, er det en større risiko for at tyvene finner mer data om deg dersom du blir utsatt. Det er som å gi nøkkelknippe ditt til tyvene slik at de kan ta både bilen, utstyret i garasjen og alt du har i huset ditt, og kanskje båten og hytta i tillegg.
Kombinasjonen av å lage enkle passord som du bruker på mange nettsteder, er derfor noe du i ytterste grad burde unngå. Det blir enklere for potensielle tyver å få tilgang til hele ditt digitale liv. Heldigvis er det noen enkle grep du kan gjøre for å sikre dine digitale data.
Lag unike passord for hver pålogging
Dersom du har aktivert tofaktorautentisering, er du et stykke på vei. Men passord kan fortsatt komme på avveie, og du bør lage forskjellige passord for hver innlogging du har. Når du får hjelp til å huske brukernavn og passord i et smart passordprogram, kan du like gjerne ha det litt gøy og lage morsomme passord. Vær kreativ, tenk BankID og bruk uvanlige kombinasjoner av ord som gir mening for deg.
Lag dine egne kreative passord
Når du skal lage passord, kan du gjerne bruke setninger fra vitser, strofer fra sanger eller tilfeldige ord om noe du har opplevd eller liker å gjøre. F.eks «kjæledyr1hyttetur&saftk0ker» eller «Krattsk0g+tyttebærSau».
Du kan også lage deg et system og benytte setninger fra samme sang, men med unike ord for de ulike innloggingene. F.eks «BæBælillelamKaffekoker» og «JajakjærebarnVaskemaskin». Uansett hvordan du velger å lage passord og administrere dem, så er det viktig å ikke bruke det samme passordet flere steder.
Passordet mitt er på avveie – hva gjør jeg?
Dersom du mistenker eller oppdager at noen har fått tak i passordet ditt, er det viktig å begrense skaden mest mulig. Sjekk hvor du har brukt det samme passordet, og gjør en opprydding så fort som mulig. Sørg for å bytte passord på andre nettsider hvor du har brukt det samme passordet.
Vil du prøve et system hvor du kan bruke tofaktorautentisering?
Fyll ut skjema, så får du tilgang til å teste Pindena gratis.